2001

Legenda spune ca, atunci cand s-a nascut Iisus, pomii au venit la Betlehem pentru a-i aduce daruri. Doar bradul nu avea nimic de daruit, dar un inger i-a asezat pe crengi miile de stele de pe cer. Cand pruncul Iisus a vazut micul pom, mereu verde, luminat de sclipiri, l-a binecuvantat, sortindu-l sa aduca mereu bucurie celor mici.

Povestea bradului de Craciun a inceput in anul 1510, cand Martin Luther a impodobit cu mici stele de lumina bradul de la Riga. De atunci si pana astazi, bradul a ramas unul dintre cele mai puternice simboluri ale Craciunului, dar si ale copilariei.

La inceputuri impodobit cu figuri modelate din paine, acadele si margele colorate, bradul marcheaza un spatiu magic, in care diferentele sociale sunt estompate. Fiecare copil isi aseaza sub pom dorintele si, cine stie, multe dintre ele se pot implini.

Povestea Festivalului Brazilor de Crăciun  a început în 2001 cand organizatia Salvati Copiii Romania, preluand o idee de succes din Anglia a dezvoltat o modalitate unica de strangere de fonduri pentru sustinerea educatiei copiilor care traiesc in medii sociale vulnerabile. Festivalul Brazilor de Crăciunoferă tuturor celor care isi doresc sa se implice ocazia de a celebra Craciunul in spiritul generos al acestei sarbatori, dar si copiilor aflati in dificultate prilejul sa creada ca Mos Craciun exista.

In timp, evenimentul a luat o foarte mare amploare, tot mai multi designeri, sponsori si companii dorind sa se implice si sa contribuie. In fiecare an, designerii se afla in fata unei provocari. Ei sunt invitati sa inventeze cel mai stralucitor, mai original decorat, mai festiv si mai neobisnuit brad de Craciun din cati au existat vreodata. Galeria de fotografii a colectiilor din anii trecuti ne demonstreaza talentul si creativitatea acestora, dar si pasiunea si sufletul pe care il pun in acest proiect.

Fondurile colectate in cadrul Festivalului Brazilor de Craciun sprijina programele educationale Salvati Copiii Romania, derulate prin cele 43 de centre educationale in beneficiul copiilor defavorizati. Centrele educationale se adreseaza copiilor nescolarizati, celor care au depasit varsta de frecventare a invatamantului de masa sau au abandonat scoala in diferite stadii, precum si celor care se afla in risc de abandon scolar, din cauza situatiei precare a familiei.Copiii provin in cea mai mare parte din familii care nu au capacitatea economica de a acoperi cheltuielile necesare scolarizarii (uniforma, ghiozdan, rechizite, carti etc), iar copilul este obligat sa munceasca pentru a contribui la veniturile familiei. Acesti copii nu au nici timpul si nici suportul familiei pentru a invata sau a-si face temele, de aceea au nevoie de ajutor pentru a face fata nivelului clasei si a nu abandona scoala.

În primele treispezece ediţii, Festivalul Brazilor de Crăciun a reuşit strângerea sumei de 2.824.100 Euro. Toţi aceşti bani au fost folosiţi pentru reintegrarea şcolară a copiilor care muncesc, facilitarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar pentru 20.700 de copii săraci. Familiile lor au primit, de asemenea, suport material şi consiliere în centrele educaţionale Salvaţi Copiii România.

Multumim tuturor sponsorilor, partenerilor media, designerilor si, nu in ultimul rand, comitetului de organizare al Festivalului din fiecare an, pentru sprijunul acordat organiziatiei Salvati Copiii si pentru generozitatea de care au dat dovada.

You might also like